herşey kadınlar için facebook herşey kadınlar için twitter herşey kadınlar için instagram

Çocuklarımızın Eserlerini Nasıl Saklamalıyız

Eklenme Tarihi : 10.05.2013 21:46:11

Sevgili Anneler
Bu yazımızda çocuklarınızın sanat etkinliklerini günlük hayatınızda nasıl kullanabileceğiniz ve arşivleyebileceğinizle ilgili ipuçları vereceğiz.
Malum yıl sonu sergi zamanı yaklaşıyor. Minik sanatçınız sene boyunca ürettiği etkinliklerini yakında sizinle paylaşacak.
Düşünsenize annemiz çocukluğumuzda yaptığımız ve çok sevdiğimiz resim ve etkinlikleri saklamış olsaydı ne kadar mutlu olurduk. Tıpkı bunun gibi çocuklarımız da büyüdüklerinde küçükken yaptıkları eserleri görmek isterler. Biz de çocuklarımız söz konusu olduğunda her şeyi saklamak isteriz fakat bu isteğin şöyle bir zararlı tarafı vardır: “aman her şeyi saklayayım” telaşı içinde. “ilk çizgisi, ilk heykeli, ilk boyası” derken evin müzeye dönmesi ve içinden çıkılmaz bir hale gelmesi...
Çocuğumuzun birbirine karışmış onlarca eseri içinde boğulmamak için yapılması gereken küçük ama önemli şeyler var.
Öncelikle kendimize ‘bu sanat eserleri kim için saklanıyor?’ sorusunu soralım. Mesela sizin için olanlar  (anneler günü, babalar günü hediyesi gibi) çalışma masanızı veya ofisinizi süslesin.
Çocukların kendileri için saklananlarda ise aslında sadece numunelik örneklere ihtiyaç var. Bu örnek çalışmaları belli başlıklar altında, mesela yaş grubuna veya gelişim dönemlerine göre oluşturabilirsiniz.
Etkinliklerin hepsini saklayamadığınız durumlarda da teknolojinin imkânlarından yararlanın. Eserlerin fotoğraflarını, belirli bir periyoda çekerek dijital ortamda saklayın ve yıllar sonra çocuğunuzla paylaşın.
İşte bu amaçla kullanılabilecek bazı uygulamalar:
İlk olarak bir online galeri sitesi olan artsonia. Kamerayla çekim yapıp web sitesine yükleniyor. Kullanımı son derece de kolay. Öğretmenler ve aileler için ayrı hesap sistemi var. Ancak fotoğrafları artsonia kendisi kullanabiliyor. Artsonia yarışmalar ve oylamaları da olan bir nevi online müze aslında. Sınıf hesapları oluşturulabiliyor. Çocuklarının eserlerini paylaşmakta sakınca görmeyenler için kullanımı faydalı olabilir.
Bir diğer seçenek artkive uygulaması.. Kendi adınıza kayıt oluyorsunuz. Çocuklarınızı ekliyorsunuz. Çektiğiniz resimleri çocuklarınızın adına yükleyebiliyorsunuz. Bunlar sadece sizin arşiviniz oluyor ama yakın çevrenizde paylaşmak istedikleriniz varsa onları da ekliyorsunuz ayrıca resimleri üstünde kesme yapıştırma gibi yeni düzenlemeler yapabiliyorsunuz. Tek olumsuz tarafı uygulamanın ücretli olması.
kidpix görüntü olarak hoş bir uygulama.  Önce sanatçılarınızı ekliyorsunuz ve sonra her bir sanatçınız için ayrı ayrı resim ekleyebiliyorsunuz. Etkinlikler üstünde yeni düzenlemeler yapabiliyorsunuz. İsterseniz resimleri twitter, facebook, mail vs kullanarak paylaşabilir, kart olarak sevdiklerinize yollayabilirsiniz
your art diary sanırım bunların arasındaki en basit uygulama. Bunda da kesme, döndürme, filtre uygulama mevcut.
Evet sevgili anne babalar kısaca toparlamamız gerekirse

Pelikan Anaokullu
SANAT EĞİTMENİ
Şükran Dalmaz