DİL VE KONUŞMA YETERSİZLİĞİ OLAN BİREYLER
Dil ve Konuşma Güçlüğü:
Sözel iletişimde farklı seviye ve biçimlerde ortaya çıkan aksaklıklar ve düzensizlikler nedeniyle dili kullanma, konuşmayı edinme ve iletişimdeki güçlüklerin, bireyin eğitim performansı ve sosyal uyumunu olumsuz yönde etkilemesi durumudur.
KONUŞMA ENGELİNİN TÜRLERİ
Gecikmiş Konuşma
Ses Bozukluğu
Artikülâsyon Bozukluğu
Kekemelik
İşitme Engeline Bağlı Konuşma Bozuklukları
Yarık Damak ve Beyin Engeline Bağlı Konuşma Bozuklukları
Yabancı Dil ve Bölgesel Konuşma Ayrılıklarına Bağlı Konuşma Bozuklukları
ÇOCUKLA İLGİLİ NEDENLER
ZEKA
SAĞLIK
İŞİTME
SİNİR VE KAS SAĞLIĞI ARASINDAKİ EŞ GÜDÜM
KONUŞMA ORGANLARI
OLGUNLAŞMA
CİNSİYET
DUYGUSAL DURUM
ÇEVRESEL NEDENLER;
GÜDÜLEME ,UYARIM,TEŞVİK
KONUŞMAYI ÖĞRETMEK İÇİN KULLANILAN METOT
DİĞER ÇEVRESEL NEDENLER
GECİKMİŞ KONUŞMA
Çocuğun konuşması kendi yaşından beklenenden çok geri veya konuşma gelişimi yaşıtlarından çok daha yavaş ise o çocuğun konuşması “gecikmiş konuşma” olarak adlandırılır. Çoğunlukla 2-3 yaşlarında konuşamayan çocukların anne babaları konuşmanın geciktiğinin farkına varırlar.
KEKEMELİK
Kekemelik konuşma engelleri arasında oran itibariyle az olmakla beraber etki bakımından çok önemli yer tutan bir engel türüdür. Kekemelik konuşmanın tümünü etkileyen bir engeldir.
Kekemelik, seslerin, hecelerin, sözcüklerin söylenmesinde işitilebilir veya sessiz tekrar ve uzatmalar biçiminde sözlü anlatım akıcılığındaki bozukluk olarak tanımlanabilir. Bazen bu bozukluklar konuşma organlarının hareketleri ile ilgili ya da ilgisiz beden hareketleri ile birlikte görülmektedir. Bu bozukluklar sıklıkla heyecan veya gerilim durumlarının ve korkuların, utanma, rahatsızlık gibi özel duyguların belirtisidir.Kekemelik kız çocuklara oranla erkek çocuklar arasında daha sık görülmektedir. Ayrıca kekemeliğin derecesi de erkek çocuklarda kızlara oranla daha fazla olmakta ve problemin sürekliliği de erkekler aleyhine fazla olmaktadır.
Ülger Yaman
Özel Eğitim Uzmanı