Duyu Bütünlemesi nedir?
Ülger YAMAN :
Duyu Bütünlemesi öncelik olarak gizil duyuları hedef alan bir çalışma programını kapsar.
Bunlar;
Hareket,yerçekimi ve dengeyle ilgili işlemlemeyi yapan duyu,
Vücut pozisyonuyla ilgili bilgiyi işlemleyen duyu
Dokunma ve dokunulmayla ilgili duyudur.
Duyu Bütünlemesinin amacı bu gizil duyularımıza uyaranı doğru yerden vererek merkezi sinir sisteminde işlemlemeye yardımcı olmaktır.
Size başvuran çocukların duyu bütünleme terapisi almasına nasıl karar veriyorsunuz?
Ülger YAMAN : Kurumumuza gelen tüm çocuklar ben ve eğitim koordinatörleri arkadaşlarım tarafından ayrıntılı bir değerlendirmeye alınır.Yapılan değerlendirme sonrasında uzmanlarımızla çocuğun hangi uzmanla hangi sıklıkta hangi programları alması gerektiğine karar verilir.
YAMAN Özel Eğitim de Duyusal Bütünleme terapisi hangi tanılardaki çocuklara uygulanıyor.?
Ülger YAMAN : p.d.d. yelpazesinde bulunan Otizm,Y.G.B.,Atipik Otizm,Asperger Sendromu,Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu,Öğrenme güçlüğü ,Semantik Pragmatik Dil Bozukluğu gibi tanı almış çocuklarımıza uygulanmaktadır.
Y.G.B.(Otizm,Atipik Otizm,Asperger,D.E.H.B.)tanısı almış her çocuğa Duyusal Bütünleme terapisi uygulanabilir mi?
Ülger YAMAN : Y.G.B. Tanısı almış ve kurumumuza ilk defa gelen çocuklarımızın Eğitim DEĞERLENDİRME seansı (45dk) sonucunda ihtiyaçları belirlenerek eksikliklerine yönelik bir terapi programı hazırlanır.İhtiyaçları dahilinde bazen bu çocuklarımıza DUYU BÜTÜNLEME Terapisi seansı az akademik becerilerinin,öz bakım becerileri,sosyal hayat becerilerinin yada iletişim becerilerinin daha fazla desteklenmesi gerekebilir.
Otizm(Yaygın Gelişimsel Bozukluk) tanısı almış çocuklarda başarınızı duyu bütünlemesine mi borçlusunuz?
Ülger YAMAN : P.D.D. tanılı çocuklarda tanının devamlılığını sağlayan 4 nokta vardır;
1.Self stimülation
2.Kalıp
3..İçerik yoksunluğu
4.Obsesyonlar
Uygulanan tedavi programı eğer bu 4 noktayı içine almıyorsa eksik demektir.Duyu bütünleme programımızı gelişimsel,davranışsal,eğitimsel yaklaşımların üzerine inşa edilmiştir.
Biz tek başına duyu bütünlemesini kullanan bir çalışma programını yürütmüyoruz.Bu 4 noktayı göz önünde bulundurarak çocuğun duyusal ihtiyaçlarını göz önünde bulunduran özel eğitim teknik ve yöntemleri,oyun terapisi,davranış değiştirme programları,günlük yaşam becerileri,iletişim becerilerini destekleyici çalışmaları bir arada yürütüyoruz.Çocuğun eğitsel ve sosyal ihtiyaçlarını destekleyen bir program içerisinde çalıştığımız için başarılı oluyoruz.
Ulger Yaman & Özel Rehabilatasyon Eğitmeni ve Müd.